De administratieve voorbereiding van een afdelingstentoonstelling begint al vroeg in het jaar. Allerlei taken bestaan vaak uit kleine klusjes die maar een kwartiertje in beslag nemen. Maar het zijn echter wel vele klusjes die over dagen en weken zijn uitgesmeerd. Het betreft vaak het uitvoeren van regels waar we als vogelliefhebbers met de beste wil van wereld de zin niet van kunnen inzien. Maar het houdt een aantal bestuursleden een flinke tijd van de straat en dat is alleen maar positief.
Het vastleggen van de keurmeesters dient zo vroeg mogelijk te gebeuren. Dat is een werkje dat voor een groot deel op de gok gebeurt. Er valt immers weinig te voorspellen over het aantal inzenders en vogels. We weten dan ook nooit exact hoeveel keurmeesters we voor elke categorie vogels nodig hebben. Vorig jaar hadden we maar 6 parkieten. Er zijn keurmeesters die voor zo weinig vogels niet willen opdraven. Dit jaar waren er parkieten te over, maar liet het aantal kanaries het danig afweten. Gelukkig hebben we keurmeesters getroffen die daar niet moeilijk over doen. We kunnen sowieso alleen maar tevreden zijn over de keurmeesters. Adrie van Kooten, Harry Geersing en Koeno de Groot met zijn bijzitter leveren prima werk. Toch zullen we voor volgend jaar andere keurmeesters benaderen. Het lijkt ons niet gewenst onze vogels ieder jaar door dezelfde keurmeesters te laten beoordelen.
De opbouw begon op maandag 4 november met het opladen van het grootste deel van de materialen. Dinsdag konden we dan ook meteen aan de slag. Het verliep allemaal heel vlotjes. Wellicht kwam dat omdat er, in vergelijking met vorig jaar, wat jongere leden aanwezig waren. Die dragen in één loop toch het dubbele van wat een ouder iemand aan kan. We kregen nog onverwachte assistentie van de beheerster van De Drijscheer. Ze zeulde met materiaal alsof het niks was. Ook de afbouw op zaterdag ging heel goed.
Het keuren zelf verliep in een goede sfeer. Er waren nogal wat vogels in een verkeerde categorie of kleurslag ingeschreven. Voor een lokale tentoonstelling is dat geen probleem. De keurmeester verbetert het wel. Maar we moeten er toch maar weer eens op wijzen dat voor een districts- of nationale show de inschrijving correct dient te zijn. Bij fout inschrijven wordt de vogel wel gekeurd, maar toekenning van een prijs is dan uitgesloten.
Vorig jaar haalde maar liefst meer dan de helft van de ingeschreven vogels een puntentotaal van boven de 90. Dit jaar is dat iets gezakt. 42 vogels van de 110 haalden 90 punten of meer. Toch is dat nog steeds een uitstekend resultaat, zeker als we in aanmerking nemen dat een aantal liefhebbers bewust risico heeft genomen door vogels in te zenden waarvan men onzeker was. Men wil dan, om tot een nadere selectie van fokmateriaal te komen, de mening van een keurmeester. Een lokale show biedt daar niet alleen een prima gelegenheid voor, maar is daar gedeeltelijk ook voor bedoeld.
Bij de prijzentoekenning is het bestuur op eigen houtje nogal gaan afwijken van het reglement. We hebben daar geen op- of aanmerkingen over gehad. Maar zo’n reglement is er niet voor niets. We willen het reglement dus aanpassen. Dit wordt een agendapunt voor de komende jaarvergadering.
De algehele sfeer op de show verschilde in positieve zin van onze vorige show. Dat had alles te maken met de verandering van zaal. Een kleinere en volle zaal van De Drijscheer doet veel gezelliger aan dan de sporthal die voor driekwart leeg blijft. Het publiek was dan ook erg tevreden. Er werden uitgebreide gesprekken gevoerd over vogels. En dat met mensen die zich serieus aan het oriënteren zijn en mogelijk lid gaan worden van onze of van een andere vereniging. Ook kwamen de kinderen van de naburige basisschool weer op bezoek. Ze kweten zich heel ernstig van hun taak de mooiste vogel aan te wijzen. In andere jaren werd dat steevast een kapoetsensijs die met zijn knalrode kleur de meeste indruk maakt. Maar dit jaar waren er geen kapoetsensijzen, althans geen mannen. Als mooiste vogel werd nu een lipochroom geel intensieve kanarie gekozen. Dat “lipochroom geel intensief” zegt kinderen natuurlijk helemaal niets. Ze kijken onbevangen naar het uiterlijk en vooral naar de kleur van een vogel. Ooit, heel lang geleden, keken de meesten van ons ook zo naar vogels.
Tijdens de opening werd onze penningmeester Bert Draijer in het zonnetje gezet vanwege zijn 25 jarig lidmaatschap. De voorzitter stond stil bij de vele verdiensten die de vogelliefhebberij aan Bert te danken heeft, eerst als bestuurder van de afdeling Stadskanaal, daarna als een van de wegbereiders van het samengaan van de 5 verenigingen waar onze vereniging uit voortgekomen is en daarna als penningmeester van onze vereniging en regelaar van tal van tentoonstellingszaken. Hij spelde Bert de jubileumspeld op en overhandigde hem een bos bloemen en een kleine attentie.
Rest ons nog u de uitslagen mee te delen:
Kampioen kleurkanaries Andries Zandstra met een lipochroom geel intensieve kanarie
Kampioen postuurkanaries Leen van Gorkum met een Arlequim Portugais
Kampioen tropen Louis van Kelckhoven met een diamantvink roodsnavel overgoten
Kampioen hybriden Chris Steijvers met een putter/kanarie
Kampioen kleurgrasparkieten Marcel Wever met een opaline-pallid blauw
Kampioen parkieten Herman Fendker met een Pyrrhura groen
Kampioen open klasse Marcel Wever met een kleurgrasparkiet pallid blauw
De Drijscheer wisselbokaal voor de mooiste vogels aangewezen door de schooljeugd ging dit jaar naar een lipochroom geel intensieve kanarie van Andries Zandra.